Renovera badrum - en komplett guide!
Att renovera ett badrum är ett ganska omfattande projekt och en stor investering i ditt boende. Det krävs en del planering och beslut att fatta, men oroa er inte - vi hjälper er från start till mål. Med rätt kunskap och förberedelser har er badrumsrenovering alla förutsättningar att bli som ni tänkt er. Ett badrum ska vara ett rum att trivas i, många anser att det är hemmets viktigaste rum!
Vårt första tips inför er badrumsrenovering är att ha framförhållning! Det är många beslut som ska fattas kring val av material och övrig badrumsinredning - en process som kan ta relativt lång tid. Helst vill man ju inte behöva göra några förhastade val. Ha i åtanke att kakel och badrumsmöbler exempelvis kan ha en leveranstid på cirka 2-3 veckor ifall de är beställningsvaror. Även om det är sällsynt så kan det hända att just den produkten ni vill ha är slut på fabriken och då kan leveranstiden vara ännu längre. Således är det viktigt att i god tid lägga in en beställning på produkter med leveranstid, alternativt reservera produkter som är lagervaror, då de tillfälligt kan ta slut.
En annan anledning till att vara ute i god tid är för att få tag på en plattsättare som känns bra. Det är inte ovanligt att plattsättare är upptagna och redan har diverse projekt inplanerade. Därför är det bra att i ett tidigt skede ta kontakt med plattsättaren för att boka in ett tillfälle för renoveringen som passar båda parter. Då vet ni också vad ni har för framförhållning för att göra era val av material och badrumsinredning. I ett avsnitt längre ner går vi in på vad som är bra att tänka på när ni ska anlita en plattsättare.
Startgropen för er badrumsrenovering
Vi rekommenderar att ni börjar med att leta inspiration! Idag finns det en uppsjö av olika utseenden och format på kakel, klinker och mosaik. Samma gäller för badrumsinredning som möbler, duschväggar, blandare, badkar, handdukstorkar m.m. Om ni har möjlighet är det bästa att besöka en välsorterad lokal kakelbutik för att inspireras och prata med kunnig personal. Besöket kan vara förutsättningslöst och det är inte ovanligt att ett senare återbesök kan behövas för att spika alla beslut. Det finns även massvis av inspiration spritt på nätet och i produktkataloger samt inredningstidningar. Ta gärna en titt på vår inspirationssida eller pröva vår Digitala Plattsättare!
Valet av kakel och övrig badrumsinredning är i första hand subjektivt men det kan underlätta att hålla sig till ett visst tema eller en stil. Det kan vara allt ifrån exempelvis modernt och stilrent till ombonat och rustikt, eller elegant och lyxigt till industriellt och minimalistiskt. Vanligtvis finns det olika prissegment inom de olika stilarna. Precis som med annan inredning finns det även badrumstrender, men det viktiga är att välja med omsorg och vad som känns rätt för er.
Nedan listar vi några allmänna estetiska tips att tänka på gällande badrumsinredning:
- Ljusa färger ger intryck av att rummet känns luftigare och större, medan mörka färger gör att rummet kan kännas mindre och mysigare.
- Vitt, grått och svart är de mest neutrala färgerna och är enkla att kombinera med varandra, eller ihop med något färgglatt alternativ. Färgglada plattor kan vara uppiggande, men fundera på ifall det är en färg som är trivsam i längden.
- Fundera kring ljussättningen i rummet då ljus påverkar både hur en kulör upplevs men också rummets bredd, höjd och känsla. Montera inte ljuskällor alldeles intill väggarna för då kan släpljus uppstå.
- Blanka plattor är vanligtvis kallare i tonen och ger ofta ett rent och fräscht intryck, medan matta plattor ofta är lite varmare i tonen och ger ett lugnt och behagligt intryck - då det blir mindre ljusreflektioner. Det är ingen större skillnad på att rengöra blanka eller matta plattor. Det kan vara något lättare att torka av en blank platta men samtidigt syns stänk och damm mindre på en matt platta. Välj således främst efter tycke och smak! Ni kan läsa mer om olika ytor här!
- Vanligtvis lägger man klinker på golvet och sätter kakel på väggarna, men att sätta samma klinker på väggarna som på golvet är fullt möjligt och ger ett enhetligt intryck. Ett annat alternativ kan vara att sätta klinkerplattor eller en dekorativ mosaik som en fondvägg eller en smal pelare bakom exempelvis WC-stolen, duschblandaren eller handdukstorken om ni vill bryta av mot väggplattorna.
- Stora kakel- och klinkerplattor innebär mindre fog och ger ett enhetligt intryck. Mindre plattor innebär mer fog men kan samtidigt göra att ytorna känns större. Rakskurna plattor kan sättas med så tunn fog som 1-2 mm, medan plattor med en pressad ”standard” kant vanligtvis sätts med 3 mm fog.
- Det finns många olika sorters sättmönster för kakel och klinker, vilka sättmönster som är möjliga beror på plattans form samt ifall ett eller flera format kombineras. Se exempel på sättmönster här!
- Valet av fogfärg påverkar hur färgen av plattorna upplevs och vice versa. Vissa föredrar när fogfärgen går ton i ton med plattorna, andra föredrar att fogen kontrasterar mot plattorna för att framhäva plattans form och sättmönster.
- I mindre badrum kan välvda duschdörrar vara ett bra alternativ, eftersom dörrarna kan fällas in hela vägen när duschen inte används. Frostade duschväggar gör utrymmet mer privat, men minskar samtidigt volymkänslan i badrummet. Stora speglar, särskilt i mindre badrum, förstorar volymkänslan av rummet.
Planera ert badrum
När ni skapat er en uppfattning om det estetiska utseendet för ert badrum kan det vara dags att börja fundera på placeringen av badrumsinredningen. Vid en totalrenovering av ett badrum har ni stora möjligheter att förändra layouten av det nya badrummet gentemot det gamla. Ni kan exempelvis riva ner eller sätta upp nya väggar, flytta golvbrunnen och således placeringen av duschen, WC-stolen osv. I denna process får hantverkaren ibland bestämma lite för mycket - de monterar allt på ett traditionellt sätt utan att tänka på kundens önskemål. Skapa er en klar bild av hur ni vill att slutresultatet ska bli och för en dialog kring det med er hantverkare så att de kan göra korrekta förberedelser.
En bra början är att mäta upp ytorna i ert badrum så ni vet vad ni har för spelrum. Nedan följer några beräkningsexempel:
Golvarea = Golvytans bredd x Golvytans längd.
Väggarea = Rummets omkrets x Takhöjden.
- Måtta även fönster och dörrar så att de kan räknas bort från den faktiska väggarean!
Vägg vid snedtak (triangelytan) = Väggytans bredd x Höjden mellan snedtakets lägsta och högsta punkt och dela sedan summan på två.
Pröva gärna vårt planeringsverktyg Blueprint där ni kan designa upp ert badrum efter era specifika mått i 3D-miljö. Ni kan sedan placera ut alltifrån kakel, badrumsmöbler, duschväggar, badkar och handdukstork till dörrar och fönster. När ni designat färdigt kan ni välja att få en PDF-sammanställning som er hantverkare kan använda som en mall för hur ert badrum ska se ut. Det behöver inte nödvändigtvis vara exakt samma produkter i sammanställningen som ni valt att köpa för att ändå kunna fungera som en mall. Ni hittar en guidad introduktion till Blueprint här.
Nedan listar vi några generella riktlinjer att tänka på gällande planeringen av ert badrum. Rådgör gärna med er hantverkare angående punkterna nedan!
- Vid nybyggnation eller renovering av våtrum är det viktigt att känna till och följa de aktuella regler som finns för tätskikt och hur arbetet ska utföras för att vara kvalitetssäkrat. En hantverkare med våtrumsbehörighet har denna kunskapen, ni kan även läsa mer om detta här!
- Klinker leder både värme och kyla. Överväg att lägga in golvvärme vilket inger en behaglig känsla samt kan fungera som radiator. Det finns både el- och vattenburen golvvärme. I ett hus med vattenburen värme är vattenburna golvslingor ett givet alternativ, när det inte finns är elektrisk golvvärme det smidigaste alternativet.
- Planera var du ska sätta upp saker på väggarna och fundera på vad som behöver skruvas upp. Alla infästningar i utrymmet skall nämligen göras i fast konstruktion, där kan hantverkaren behöva ”kottla” (monterar korta reglar vågrätt mellan de långa reglarna) där något ska skruvas upp. Det finns även en hel del badrumsinredning idag som kan limmas upp, till och med vissa modeller av duschdörrar. Försök se till att monteringen av krokar, wc-pappershållare, hyllor osv. blir gjort i samband med renoveringen annars har de en tendens att aldrig sättas upp.
- Oavsett om du har badkar eller dusch behöver det alltid vara ett fall (lutning) mot golvbrunnen. Om man har en traditionell fyrkantig brunn en bit ut från väggen brukar man säga att plattorna inte skall vara större än 20x20cm om de ska läggas över hela golvytan. Är plattorna större än så är det svårt att få till ett bra fall till golvbrunnen. Det går att lägga större plattor, exempelvis 30x30cm eller större, så länge man samtidigt lägger 15x15cm eller mindre plattor runt själva golvbrunnen. Idag finns det även väggnära golvbrunnar vilket möjliggör att lägga stora plattor över hela golvytan. Rådgör med er plattsättare!
- Golvbrunnar från 1990 eller äldre måste bytas ut enligt de krav som finns från Säker Vatten (VVS-branschens regler).
- Rördragningen kan behöva anpassas till dagens standard, gamla rör och kopplingar kan således behöva bytas ut. En duschblandare har vanligtvis ett CC-mått på 160 mm, men vissa modeller kan exempelvis ha ett CC-mått på 150 mm. Ha detta i åtanke eftersom rördragningen måste anpassas på förhand!
- Fundera på var i badrummet ni behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag.
- Renoveringen kan även vara ett bra tillfälle att uppgradera ventilationen i badrummet.
- River du ett gammalt badrum kan fäst- och fogmassan innehålla asbest (vanligast förekommande i början av 1970-talet eller tidigare). Detta kan kontrolleras genom att skicka en bit kakel med fix och fog till ett analysföretag.
Val av plattsättare till badrumsrenoveringen
För att du ska bli riktigt nöjd med ditt badrum så är det viktigt att plattsättaren har samma bild av slutresultatet som du har. Bifoga gärna en lista med allt som ska göras vid offertförfrågan och för sedan en dialog omkring alla detaljer. Om någon av de tillfrågade ställer frågor eller har synpunkter på utförandet – skriv då även in de nya uppgifterna i underlaget vid offertförfrågan till övriga plattsättare. Det är viktigt att alla får samma underlag för att du ska kunna göra en korrekt jämförelse av priset. De flesta idéer ni kan tänkas ha är oftast genomförbara, men det kan vara en fråga om kunskap, tid och kostnad.
Den billigaste offerten är inte nödvändigtvis den bästa utan det är viktigt att få en utförlig specifikation på vad som verkligen ingår. Precis som med mycket annat får man ofta vad man betalar för. Nedan listar vi några punkter att beakta när ni ska anlita en plattsättare:
- Be om referenser från deras tidigare jobb!
- Kontakta tidigare kunder och ställ frågor. Om möjligt åk och titta på deras badrum.
- Hur gick arbetet? Var de trevliga? Gick det enkelt att ändra på saker? Stämde start och slutdatum?
- Städade de vid dagens slut? Kördes skräp bort? Ordnade de eventuella anmärkningar snabbt?
- Se även konsumentverkets information om att anlita hantverkare.
Om jobbet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris - detta får sedan inte överskridas med mer än 15%. Glöm inte heller att använda er av ROT-avdraget, ni kan läsa mer om villkor för ROT-avdrag här.
Det är även viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den plattsättaren som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Ni kan läsa mer om behörighet här och ni hittar en lista över behöriga plattsättningsföretag här.
Om plattsättaren är den som i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), kontrollera då själv att även de är behöriga hos sina respektive branschorganisationer så att du får ett korrekt utfört arbete och dokumentation av hela arbetet.
För att undvika alla typer av missförstånd bör ni upprätta ett skriftligt avtal (ett så kallat hantverkarformulär) tillsammans med plattsättaren som då ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt och enligt branschreglerna (BBV). Det är viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas. Ni kan ladda ner hantverkarformuläret här.
Efter att badrumsrenoveringen är färdig
När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av plattsättaren. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitetsdokumentet får du också monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts.
Här är det bra att ha avtalat i offerten att slutbetalning görs först efter att eventuella anmärkningar efter arbetet är utförda och att all dokumentation över arbetsutförandet och material är överlämnat.
Plattsättaren skall göra en grovavstädning av utrymmet. I vissa fall kan en ”dimmig yta” finnas kvar på plattorna som syns i släpljus. Detta skall åtgärdas innan man börjar använda badrummet. Önskar man en riktig finstädning måste detta anges i offerten. Skall ni istället utföra detta själva - ta gärna en titt på vårt avsnitt för rengöring och efterbehandling av nysatt kakel, klinker och fogar en bit ner på denna sidan.
Om ni har fler frågor om badrumsrenovering kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er. Lycka till med ert nya badrum!