Fogar och silikon
Att välja fog kan ibland vara nästan lika svårt som att välja kakel och klinker. Förutom sin praktiska funktion bidrar fogarna till det estetiska intrycket. En utmärkande kakelfog kan göra stor skillnad i så väl badrum som tvättstuga, kök eller vardagsrum. I avsnittet nedan går vi igenom vad som är bra att tänka på vid val av fogfärg samt hur fogens kulör påverkas av olika faktorer.
Cementbundna fogar är det som man lägger mellan kakel- och klinkerplattor medan silikon, eller mjukfog som det också kallas, sätts vid exempelvis väggvinkel eller golvvinkel samt mot andra material som trösklar eller WC-stolen. Även om man väljer samma färgbenämning på den cementbundna fogen och silikonen så kan nyansen ändå skilja sig, eftersom det är olika material. Om silikon monteras mellan golv/väggvinkeln måste man grunda med en cementbaserad fog först så att fukten mellan tätskiktet och plattorna kan cirkulera.
Att välja fogfärg är i mångt och mycket en smaksak men nedan följer några tips att tänka på:
- Vissa fabrikat av cementbundna fogar kan vara enbart till vägg eller golv, men det finns även fabrikat av fogar som fungerar till både golv och vägg.
- Det bredaste spektrumet av fogfärger är inom gråskalan, men det finns även många fogar i beiga och bruna toner.
- Om man utgår från gråskalan så är ljusgrå fog det vanligaste valet till vitt kakel, medan en grå eller antracit fog är vanligast till golv. Det finns inget rätt eller fel, vissa föredrar när fogfärgen går ton i ton med plattorna, andra föredrar att fogen kontrasterar mot plattorna för att framhäva plattans form och sättmönster. Ha i åtanke att ljusa fogar på ett golv blir lättare missfärgade med åren än de något mörkare fogarna. Samma gäller med vit kontra ljusgrå fog till väggarna. Idag finns det dock bra medel för att både impregnera och rengöra fogar, läs mer här!
- Valet av fogfärg påverkar hur färgen av plattorna upplevs och vice versa. Ju mindre plattorna är och ju bredare fogbredd desto tydligare blir konstrasten. Se bildexempel nedan.
Samma fogfärg upplevs olika beroende på plattans färg.
Samma mosaik med ljusgrå kontra mörkgrå fog.
Faktorer som påverkar fogens färg vid nysättning
De flesta förväntar sig att fogens kulör ska bli helt jämn över den fogade ytan. Dessvärre fungerar inte fogar som exempelvis målarfärg. Cement är ett naturmaterial och det finns många faktorer som påverkar fogens färg vid nysättning. Plattorna fogas först efter att fästmassan har härdat ordentligt efter plattsättningen, vilket brukar ta cirka 1-2 dygn. Nedan listar vi några saker att tänka på för att få ett så bra resultat som möjligt:
- Kontrollera att den kaklade ytan, verktyg och blandningskärl är rena. Se även till att det inte finns fästmassa i fogarna mellan plattorna - skrapa i så fall försiktigt bort överflödet.
- Använd rent kallt vatten och följ tillverkarens beskrivning när ni blandar upp fogen.
- Kontrollera att utrymmet och underlaget inte utsätts för avsevärda drag och temperaturskillnader under härdningstiden.
- Plattornas absorptionsförmåga påverkar hur fogens färg blir. Samma fogmassa ger en ljusare färgton om plattan har en låg vattenabsorption. Glasmosaik har en vattenabsorption på 0%, granitkeramik <0,5%, vanlig klinker har 0,5-6% och kakel cirka 10-20%. Samma gäller när det är ett sugande (t.ex. skivmaterial) kontra ett tätare underlag (t.ex. folieduk) som fogen sätts mot.
- Efter fogningen är det viktigt att inte använda för mycket vatten i svampen när fogresterna ska tvättas bort (cirka 15-30 minuter efter fogning, känn efter med fingret att fogen har börjat hårdna). Eftersom man då riskerar att tvätta bort en del av pigmenten i fogen innan den har härdat. Mörka fogar som antracit och svart är extra känsliga för detta, är man inte varsam kan fogen bli flammig när den torkat. Använd en ordentligt urkramad cellulosasvamp och torka bort fogresterna i flera omgångar. Hur många omgångar beror på plattans yta. Det kan räcka med att tvätta en slät blank platta två gånger, medan en mer strukturerad och matt platta kan behöva tvättas 3-4 gånger. Efter ett par timmar kan ni använda trassel eller en polerduk för att putsa plattorna som en sista finish.
- En sista rekommendation är att ni efterfuktar fogarna ett par dagar efter nysättning. Använd en sprayflaska och fukta fogarna ett par gånger om dagen.
Om ni har fler frågor om fogar och silikon kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er!