Plattors olika ytor och halkrisk

Keramiska plattor finns i en mängd olika ytor som dels påverkar det estetiska, dels hur pass halksäkra plattorna är. Plattor kan vara alltifrån matta till blanka, halvpolerade eller polerade, släta eller strukturerade. Vilken yta som passar bäst beror på användningsområde och personlig preferens.

Blanka plattor
En blank eller polerad platta har en glänsande och spegelliknande yta. Denna högglansiga yta ger en elegant och sofistikerad look till rummet där de används. På grund av deras högglansiga yta reflekterar polerade plattor mer ljus och kan ge intryck av ett större och mer öppet utrymme. Polerade plattor kan upplevas som halare än matta, särskilt när de är våta. Detta gör dem mindre lämpliga för golvytor där halkrisken är hög, som badrum och utomhus där de är olämpliga som golvmaterial.

Matta plattor
Matta keramiska plattor har en icke-reflekterande yta. De ger en mer naturlig och subtil estetik och tenderar att vara mer diskreta än polerade plattor. Matta ytor absorberar ljus och kan skapa en varmare och mer dämpad atmosfär. Matta plattor har en bättre halksäkerhet, särskilt när de är våta. Därför kan de vara ett bättre val för badrum och utomhusområden där halkriskerna är större.

Rengöring av olika ytor
När det gäller underhåll och rengöring spelar det inte så stor roll om plattans yta är blank eller matt, oavsett yta är plattan alltid tät och smuts kan inte gro in. En blank glaserad platta kan vara något lättare att rengöra, men samtidigt syns smuts mer på en ljus blank än en matt platta. Således bör man välja yta beroende på användningsområde och personlig preferens. I de fall vi får klagomål på plattornas halkrisk är det på grund av att man har städat golvet med ett fett rengöringsmedel. Ni kan läsa mer om skötselråd och rengöring av kakel och klinkers här!

Kakel och klinker olika ytor
Exempel på polerad, blank, matt och strukturerad yta.

Halksäkra plattor
Alla tester gällande halksäkerhet och halkfrihet gäller offentliga miljöer såsom skolor, badhus eller köpcentrum. För att avgöra hur halksäker en platta är i ”torr miljö” beror på plattans R värde. ”R” står för ramptest och testet genomförs på så sätt att plattor monteras på en ramp. Medan rampen höjs så hälls en oljeblandad vätska på plattorna. En person med skor och säkerhetssele står på rampen och när skorna släpper taget från rampen så mäter man gradtalet. På så sätt får man fram halkvärdet för plattor med skodon - ett värde mellan R9 och R13. Ett likadant test kan utföras fast barfota med såpvatten på fötterna och plattorna. Beroende på lutningen när fotsulorna släpper taget får plattan ett A, B eller C värde.

Ovanstående tester görs på de plattor producenten vill att man skall använda i offentliga miljöer. Många keramiska plattor testas inte på dessa sätt eftersom man inte anser att de skall vara för golv i offentliga miljöer. Ju högre R eller C värde en platta har, desto halksäkrare är den. Eftersom testerna berör offentliga miljöer kan de vara svåra att använda praktiskt i privata miljöer. Plattorna blir mer halksäkra men kan även bli helt omöjliga att städa. A, B, C ytor kräver en jämn ström av vatten på golvet för att inte smutsen skall bita sig fast i plattans ofta lite sträva yta.

Vått golv
Använd en yta anpassad till utrymmet!

Kakeldaxgruppens rekommendation
Det finns ingen yta som är bäst för alla utrymmen. I privatbostäder finns det inga krav på att en platta måste ha ett visst värde gällande halksäkerhet. För att göra det lite enklare brukar små plattor som inte är testade eller större plattor i R9A yta räcka gott och väl för privata hem. Ytor som R11A till R13C är mer relevant för offentliga- eller arbetsmiljöer som till exempel badhus och storkök. I sådana miljöer finns det krav på att en platta måste uppnå en viss halksäkerhet. Sammanfattningsvis kan man oftast använda en platta utan värde eller med värdet R9A till alla utrymmen inomhus i ett hem. Önskar man polerade golvplattor i badrum och hall skall man vara medveten om att det kan bli halt på golvet. Utomhus på till exempel en balkong, altan eller trappa bör en matt klinker med ytan R10A till R11B användas, beroende på hur utsatt området är för regn och snö. Ni kan läsa mer om klinkers utomhus här!

Om ni har fler frågor om plattors ytor kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er.

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd