Rengöring och behandling av kakel, klinker och fogar

Att rengöra kakel, klinker eller fogar är kanske inte den roligaste sysslan. Precis som med annan städning och skötsel eftersträvas ett bra resultat. Oavsett om det är smuts, fläckar, mögel eller kalkrester som ni vill få bort så har vi lösningen. I avsnitten nedan återfinns våra rekommendationer för vad som bör användas på olika typer av material, beroende på vilket sammanhang det gäller och vilket resultat som vill uppnås. Först vill vi dock uppmärksamma er på några allmänna rekommendationer:

  • Vid all typ av rengöring eller behandling av olika material är det bäst att testa vald produkt på en liten yta först, ifall det skulle visa sig att materialet tar skada av produkten.
  • Använd aldrig såplösning för rengöring av kakel, klinker eller fogar. Det bildar en tunn fet beläggning där smuts kan få fäste. Färgade rengöringsmedel som exempelvis grönsåpa kan även missfärga fogar och andra porösa material som natursten.
  • Rengör våtutrymmen som badrum regelbundet för att motverka mögeltillväxt - veckovis räcker gott och väl. Låt gärna dörrar och fönster vara öppna när utrymmet inte används för att ventilera ut fukten.
  • Använd alltid skyddande handskar när ni använder sura vätskor vid rengöring, eftersom de kan fräta eller irritera huden.

Skötselråd och rengöring av kakel

Kakelplattor används endast på vägg, vanligtvis i badrum och kök. Den glaserade ytan är tät och ofta räcker det att rengöra kaklet med varmt vatten och en trasa. Om inte detta hjälper - damm, tvålrester, fett och hudavlagringar kan fastna på kaklet - så kan det vara dags att använda ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel som till exempel Fila Via Bagno. Spraya på ytan och låt verka ett par minuter, därefter är det bara att torka rent med en fuktig trasa. Fila Via Bagno är ett miljövänligt rengöringsmedel som även tar bort kalkrester och dessutom kan användas på duschdörrar, speglar och rostfria blandare.

Skötselråd och rengöring av klinker & granitkeramik

Klinkerplattor används vanligtvis på golv, men kan även användas på vägg. Förutom i badrum används klinkers i exempelvis hall och kök. Oftast räcker det att torrmoppa klinkers för att avlägsna damm och andra partiklar. För att få bort smuts som fastnat på beläggningens yta kan en våtrengöring med mopp göras med varmt vatten blandat med ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel som till exempel Fila Cleaner. Beroende på hur kraftig nedsmutsningen är kan Fila Cleaner spädas efter behov. Ni kan även använda Fila Cleaner till kakel, trä, cement, linoleum och laminat.

Som vi nämnde ovan ska man inte använda feta rengöringsprodukter, exempelvis såpa, för att rengöra klinkers och granitkeramik. Konsekvensen av det blir en tunn fet beläggning som smuts lätt fastnar i och golvet kan då bli fläckigt när man går på det. I en sådan situation bör Fila PS87 användas som rengör på djupet och avfettar plattorna. När detta är gjort kan man återgå till att torrmoppa alternativt våtmoppa vid behov. För borttagning av särskilda fläckar se tabellen nedan!

Skötselråd och rengöring av fogar

Fogar kan lätt bli smutsiga på grund av sin porositet. I våtutrymmen kan cementbundna fogar ibland få en beläggning som oftast är någon form av mögelpåväxt. Den beror på att organiskt material i form av tvål- och schamporester, hud och håravfall har samlats i ytan och bildat grogrund för mögelsvampar. För att få bort dessa kan en skursvamp eller skurborste behövas tillsammans med ett alkaliskt rengöringsmedel som till exempel Fila Fuganet. Ett problem med smuts och fogar är att smutsen kan gro in i fogen, vilket gör det svårt att få rent den. Av diverse olika produkter som vi har testat genom åren så är Filas Fuganet överlägsen när det kommer till att rengöra missfärgade fogar.

Fila Fuganet kan även användas för att rengöra silikon, eller så kallad mjukfog. Mögel kan vara lite besvärligare när det kommer till mjukfog, eftersom det lättare kan gro in i silikonen än i de cementbundna fogarna - där det oftast endast blir en påväxt. I ett sådant läge kan ett surare rengöringsmedel behövas, exempelvis klorin. Undvik dock att få klorin på de cementbundna fogarna, eftersom de då kan blekna. En förebyggande åtgärd när ni rengör fogar är att alltid fukta fogarna först för att mätta dem. Det minskar risken att pigment försvinner ur fogen eller att fogen suger åt sig av rengöringsmedlet och missfärgas.

Vissa cementbundna fogar som är grovt missfärgade kan tyvärr vara omöjliga att få helt rena. Om detta är fallet kan Fogfinish vara ett alternativ som penslas över de gamla fogarna. Vi rekommenderar Fogfinish främst till mindre ytor, som till exempel köksväggen eller en duschhörna. Ett annat alternativ som kan ses som en sista utväg är att skrapa ur fogarna med en fogskrapa och sätta ny fog. I våtutrymmen är det viktigt att vara försiktig och inte skrapa ur för djupt och skada tätskiktet.

Rengöring och efterbehandling av nysatt kakel, klinker och fogar

Efter avtvättningen av nysatt kakel eller klinker ska inga fogrester finnas kvar på plattornas yta. Det är lättare att få bort fogresterna på glaserade kakelplattor än vad det är på klinkers, eftersom de vanligtvis har en mattare och ibland strukturerad yta.

På kakelplattor räcker det vanligtvis att torka bort fogresterna med en lätt fuktad fogsvamp. Det är viktigt att inte använda för mycket vatten i svampen eftersom man då riskerar att tvätta bort en del av pigmenten i fogen innan den har härdat. Mörka fogar som antracit och svart är extra känsliga för detta, är man inte varsam kan fogen bli flammig när den har torkat. Tumregeln är att hellre tvätta flera gånger med en ordentligt urkramad svamp än att få bort allt på ett par tvättar med en blöt svamp - använd helst en cellulosasvamp. Ni kan läsa mer om fogar och vad som är bra att tänka på vid nysättning här.

På klinkerplattor kan man ibland behöva använda Fila Deterdek för att säkerställa att inga fogrester, även kallat fogslam, blir kvar på plattorna. Fogslam är en tunn cementhinna som dels samlar smuts, dels gör att plattorna ser dassiga ut. Gör denna behandling 2-3 dagar efter sättningen, men innan annat monteras på ytorna. Fila Detertek kan även användas till kakel ifall det bildats fogslam. Fogarna ska alltid vattenmättas före rengöringen med Fila Deterdek och sköljas med rent vatten efteråt.

Normalt sett behöver man inte efterbehandla klinkerplattor. Polerad granitkeramik (tätsintrade klinkers), särskilt ljusa färger, är inte fel att efterbehandla med Fila MP90 Eco Xtreme för att underlätta framtida underhåll. Bonvaxer eller andra produkter som inte är avsedda för keramiska plattor ska inte i något skede användas vid behandling av keramiska golv. För efterbehandling av övriga material se tabellen nedan!

Kakel efterbehandlas sällan men har man mycket kalk i vattnet kan man använda Fila No Drops så att vattnet rinner av utan att lämna några kalkfläckar. Fila No Drops fungerar även bra på duschdörrar, speglar och glasmosaik.

När det gäller fogar så är de flesta fabrikat bättre idag än förr beträffande vatten- och smutsavstötning, vilket innebär att de flesta väljer att inte efterbehandla fogarna. Har man satt vit fog eller annan ljus fog till en mosaik där det blir väldigt mycket fogar rekommenderar vi att man använder Fila Fugaproof. Ljusa fogar är mest känsliga för missfärgningar och då är det inte fel att impregnera dem!

Om ni har fler frågor om rengöring och behandling av kakel och klinkers kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er!

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd