Materialkunskap
En fråga som vi ofta får är vad skillnaden mellan kakel och klinker är. Det korta svaret är att kakel är väggplattor och klinker är golvplattor. Det finns olika typer av keramiska plattor och beroende på hur de tillverkas och vilka beståndsdelar som blandas i får plattorna olika egenskaper. Grundmaterialet i alla plattor är en blandning av lera, exempelvis röd- eller vitlera, sedan kan andra tillsatser mixas i som till exempel sand, sten, kaolin och fältspat. I nedanstående stycken berättar vi mer i detalj om olika material och deras egenskaper samt användningsområden.
Vad är kakel?
Kakel är glaserade keramikplattor av relativt poröst lergods med en vattenabsorption på cirka 10-20%, vilket i vårt klimat innebär att de endast ska användas inomhus på vägg. Kakel är helt enkelt för skört att ha på golv och de tål inte golvvärme. Ju högre vattenabsorption en platta har desto lägre hållfasthet och motståndsförmåga har den mot exempelvis slitage, kemikalier och frost.
Kakel tillverkas genom att de torrpressas och bränns i ugnar omkring 700-1200 grader. Alla kakelplattor är glaserade, då glasmassa smälts ut över ytan i samband med bränningen av själva lergodset. Glasyren ger en tät och lättstädad blank eller matt yta och tack vare den relativt låga bränntemperaturen kan glasyren framställas i klara och starka färger. Vid själva bränningen av glasyren är det lite som att baka bullar - nyansen i glasyren kan variera något från olika tillverkningstillfällen. Denna nyansskillnad märks upp på paketen med en så kallad ton- eller batchkod.
De allra flesta kakelplattorna har en rundad "standard" kant, men de kan även vattensågas i efterhand och då kallas det att de har en rakskuren eller rektifierad kant. Skillnaden mellan en kakelplatta som har en rundad och en rakskuren kant är att fogbredden bör ligga runt 3 mm eller större när kanten är rundad, medan fogbredden kan ligga på så lite som 1-2 mm när kanten är rakskuren. Anledningen till detta är att plattornas storlek blir mer preciserad när de vattensågas, medan de plattor med en pressad rundad kant bör ha en större fogbredd som fungerar som ett spann för att kunna jämna ut skillnaderna i plattornas storlek.
Vad är klinker?
Klinker är keramikplattor av relativt tätt stengods med en vattenabsorption på cirka 0,1-6%. Klinker har en högre hållfasthet än vad kakel har och kan därför oftast användas till golv i både privata och offentliga miljöer, men de kan även sättas på vägg. Ibland får vi frågan ifall alla klinkers tål golvvärme. I vårt sortiment tål alla klinkers golvvärme och i dagsläget tål de flesta klinker som säljs i Sverige golvvärme, så var inte alltid fallet tidigare.
Klinker tillverkas genom att de torr- eller våtpressas och bränns i ugnar omkring 1300 grader. De flesta klinkerplattorna är glaserade, men det finns även oglaserade klinkers som helst ska behandlas med någon typ av klinkerolja så att de mättas och inte suger åt sig fukt och smuts. Precis som med kakel har de flesta klinkers en rundad kant, men det finns även de med rakskurna kanter.
Vad är granitkeramik?
Granitkeramik är en svensk vedertagen benämning av tätsintrade klinkers med extremt låg vattenabsorption (under 0,5%) vilket gör dessa typer av plattor mycket hållfasta, nötningståliga och frostsäkra. Användningsområdet för granitkeramik är således obegränsat då de kan användas både inom- och utomhus samt till golv och vägg. Granitkeramik är det givna valet när det kommer till offentliga miljöer tack vare sina egenskaper, men det blir även allt mer populärt i de svenska hemmen. I de södra delarna av Europa och andra delar av världen är det inte ovanligt att granitkeramik används som golvbeklädnad i hela hemmet.
Granitkeramik tillverkas genom torrpressning under högt tryck i temperaturer upp mot 1400 grader. Tack vare produktionsteknikens utveckling de senaste åren kan granitkeramik idag tillverkas på ett sätt som gör att det mycket realistiskt efterliknar en mängd olika naturmaterial som exempelvis marmor, skiffer, granit och trä. Andra vanliga utseenden för granitkeramik är exempelvis betong och metall. Dessa utseenden uppnås genom den senaste tekniken inom den keramiska tillverkningen – att använda en digital printer för att framställa högkvalitativa och varierande mönster. En granitkeramikplattas yta är oerhört slitstark och kräver ingen behandling och är följaktligen lätt att underhålla.
Granitkeramik kan tillverkas i väldigt stora format och de flesta storlekarna har en rakskuren kant - vilket ger ett enhetligt och minimalistiskt intryck. Själva benämningen granitkeramik har inget med naturstenen granit att göra.
Vad är mosaik?
Mosaik består av små bitar av glas, keramik eller natursten som kommer i kartor av glasfiber eller pvc-dots. Det finns även mosaik som levereras på kartor av papper, dessa får inte användas i våtutrymmen eller utomhus. Vanligtvis mäter mosaikbitarna 10-90 mm men formen på mosaiken kan vara allt från kvadratisk, rektangulär, rund eller oregelbunden. Det är inte ovanligt att flera material och former mixas på en och samma karta.
De flesta typer av mosaik är frostsäkra och tåliga, och kan därför oftast användas både på vägg och golv, inomhus och utomhus. Användningsområdet för mosaik är således väldigt brett och mosaik har historiskt sett används som dekoration i över 4000 år. Glasmosaik är exempelvis mycket vanligt i simbassänger tack vare sin vattenabsorption på 0%. Andra vanliga användningsområden för mosaik är stänkskydd i kök, som golvbeklädnad eller dekorativ väggbeklädnad i badrum. Mosaikens utseende är oerhört mångfaldig och färgglada varianter är vanligt förekommande.
Om ni har fler frågor kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er!