Golvvärme - elburen eller vattenburen?

Tiden då golvvärme mer eller mindre bara var en härlig vardagslyx i badrum är förbi. Idag väljer många att ha golvvärme i såväl hall och kök som uterum. Golvvärme som primär värmekälla i hela hemmet är inte heller ovanligt. Valen är många och vi hjälper dig på vägen!

Golvvärme ger inte bara varma fötter och torra golv, utan kan också spara energi och göra rum mer lättmöblerade när väggelement inte behövs. I många nyproducerade villor läggs golvvärme i hela huset för en jämn och skön värmefördelning och för att slippa synliga radiatorer på väggarna. I befintliga hus är det av naturliga skäl vanligare att golvvärme läggs in i enskilda rum i samband med renovering och utbyggnation.

Eftersom alla projekt är unika och förutsättningarna olika är du välkommen att kontakta eller besöka oss för dialog om just ditt projekt. Tanken med denna guide är att ge generella råd och guida dig genom de olika stegen. I denna guide finner du kapitlen:

  1. Varför golvvärme?
  2. Vattenburen eller eldriven golvvärme – vilket system passar bäst?
  3. Termostaten – hur vill du styra värmesystemet?
  4. Välja rätt ytskikt till värmegolvet.
  5. Hantverkarna – använd rätt hantverkare och hjälp dem hjälpa dig!

1. Varför golvvärme?

Det finns många fördelar med golvvärme jämfört med andra uppvärmningssystem. Bland annat är denna typ av värme mer energieffektiv eftersom den generellt bidrar till en lägre komforttemperatur och även går att kontrollera i rum för rum. Att installera golvvärme kan minska värmekostnaden med 5–10 procent sett över året.

Mer praktiska fördelar är att golvvärme är så gott som underhållsfritt, att denna typ av värmesystem bidrar till en naturlig luftfuktighet samt att mindre damm cirkulerar. Och inte minst påverkar valet av värmesystem hur värmen i din lägenhet eller villa fördelas. Detta eftersom golvvärme och radiatorer fördelar värme olika.

Radiatorer på väggen (element) värmer upp intilliggande luft som därefter stiger mot taket och när luften svalnat sjunker den ner för att värmas upp igen. Detta ger varma och kalla ytor där områden nära radiatorerna är varmare än områden längre ifrån.

Värmefördelning
Värmefördelning - golvvärme kontra radiator.

Golvvärme däremot ger en jämn fördelning av värmen och påverkar effektivitet liksom komfort. Denna typ av värmesystem värmer dessutom direkt och bibehåller den naturliga fuktigheten i ett rum. Att man slipper skrymmande element som påverkar möbleringen är också ett plus.

2. Vattenburen eller eldriven golvvärme?

Det finns framförallt två typer av golvvärme – vattenburen och elburen. Vilket alternativ som passar bäst beror på förutsättningarna och ytan som ska läggas. Är det är ett helt hem som ska värmas upp är det vanligtvis vattenburen golvvärme som gäller, medan det i enstaka rum oftast är lämpligast att lägga eldriven värme.

Vattenburen golvvärme är att föredra på större ytor eftersom det har en lägre driftskostnad jämfört med el. För att använda denna typ av golvvärme krävs det dock att man har ett centralvärmesystem i huset.

Elburen golvvärme kopplas in på elnätet, reagerar snabbare, har lägre bygghöjd och lägre installationskostnad, jämfört med vattenburen.

Under årets varma månader bör man försöka ha på lite värme genom systemet så att golvkonstruktionen behåller sin temperatur. Blir det varmt så sänks värmen automatiskt via sin termostat. När hösten kommer så höjer man temperaturen successivt.

Är det ett enstaka badrum som förses med värmegolv är eldrivna Stickymat från Warmup en smidig och bra lösning. Klistermattan är färdigslingad med en tunn tråd, vilket ger en låg bygghöjd, jämn värme och snabb installation. Dessutom är det enkelt att räkna ut hur mycket material som behövs. För utrymmen som kräver ett än mer flexibelt system finns även löskabel, exempelvis Warmups Värmetråd.

3. Termostater

En av fördelarna med golvvärme är som vi tidigare nämnt möjligheterna dela upp hemmet i olika zoner och med en termostat styra och anpassa golvvärmen i varje enskilt rum. Precis som det finns olika typer av golvvärmesystem finns också olika typer av termostater för att styra värmesystemet.

Vår leverantör Warmup har utvecklat den smarta termostaten 4IE som enkelt kopplas till en app på telefonen eller surfplattan. En av många funktioner är möjligheten att mata in tariffer från elbolag, vilka tider du är hemma respektive på jobbet samt när du går upp och när du går och lägger dig. Därefter räknar en algoritm i termostaten ut när värmen behöver vara igång för att hålla din komforttemperatur. På så sätt sparas både pengar och energi.

Warmup Termostat 4IE
Warmups smarta termostat 4IE.

För den som nöjer sig med en mindre avancerad termostat för att starta och ställa in hur varmt golvet i badrummet ska vara finns såklart alternativ för det också.

4. Välja rätt ytskikt till värmegolvet

När du valt värmesystem och termostat är det för dags för det många tycker är roligast – att välja ytskikt! Keramiska plattor är ett bra val såväl praktiskt som för estetiskt. Plattor leder och magasinerar värme bra och bidrar samtidigt till att golvet torkar snabbt.

I våra butiker och webbshop finns en mängd vackra plattor och alla våra golvplattor är godkända för golvvärme enligt högst ställda svenska krav. Utbudet är stort och sträcker sig från klassisk sten till marmorinspirerat och träimitation – hos oss finns något för alla hem och stilar. Oavsett vilken typ av värmegolv du valt – tänk på att vänta 4 veckor efter att plattläggning och fogning innan du slår på värmen. Annars riskerar du att avbryta den så viktiga härdningsprocessen och kan få plattor som släpper från golvet.

När det gäller övriga golvmaterial som trä, vinyl, laminat så kan man ha golvvärme till dessa också. Viktigt är dock att man kontrollerar med leverantören vilken max temperatur det får vara.

5. Anlita behöriga hantverkare

Att lägga värmegolv innebär ofta att involvera hantverkare i ett eller flera steg, allt från elektriker och rörmockare till plattsättare. Oavsett om du väljer att leja ut allt eller bara vissa delar av projektet – se till att den du anlitar har behörighet att utföra jobbet så att garantier och försäkringar gäller om olyckan skulle vara framme. Exempelvis måste elektriska system för golvvärme installeras och anslutas till elnätet av behörig installatör. Gällande det vattenburna systemet kopplas mot befintligt värmesystem av en auktoriserad VVS-montör.

Eftersom det ofta är flera hantverkare inblandade i projektet är det bra om de känner till varandra och helheten, exempelvis att plattsättaren redan från början vet att en elektriker kommer att installera ett värmegolv. Prata därför med dina hantverkare tidigt så att de kan samverka och hjälpa dig till bästa resultat.

Om ni har fler frågor om golvvärme kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er!

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd