Referenscase

Här kan du läsa om några av våra referenscase. Kontakta gärna någon av våra säljare om du vill ha mer information eller om du har andra frågor rörande vår keramik.


Självrengörande plattor till spektakulär fasad i Malmö

I Västra Hamnen i Malmö färdigställdes Kajutan som tillsammans med två andra byggnader utgör stadens World Trade Center. Fasaden på Kajutan täcks av spektakulära plattor i granitkeramik, levererade av Kakeldaxgruppen. Plattorna är självrengörande och har även förmåga att bryta ner skadliga kväveoxider.

Utmaning

- Vårt mål har varit att skapa en skimrande diamant precis vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken och samtidigt öka deras attraktionskraft som arbetsgivare. Fasaden på World Trade Center på Propellergatan har varit en väldigt viktig del i detta arbete och Kakeldaxgruppen har varit ett viktigt stöd längs vägen, säger Måns Herner, projektchef på Midroc.

Projektet är inte Kakeldaxgruppens första fasad men hittills det största, och speciellt på flera sätt. Inte minst på grund av plattornas självrengörande effekt och förmåga att bryta ner skadliga kväveoxider.

- Vi är såklart väldigt stolta över att få bidra till denna spektakulära byggnad. Kunden sökte ett totalkoncept med rätt platta och förstklassig monteringslösning vilket vi har levererat, säger Åke Andersson kvalité- och miljöansvarig inom Kakeldaxgruppen.

Resultat

Fasaden på omkring 2 300 m² har klätts med Diamante, en silverfärgad platta i granitkeramik producerad av italienska Casalgrande Padana. Den tredimensionella plattan speglar himmel och hav, och skiftar nyans i förhållande till solljuset. Monteringslösningen är Kakeldaxgruppens egna och tekniskt unik, helt utan de vanliga luftfickorna mellan plattorna – och helt enligt uppdragsgivarens önskemål.

- För oss som fastighetsutvecklare har det varit en fröjd att följa fasadmontaget från första parkett och att se vår vision bli till verklighet. Fasaden är monterad med en fantastisk precision och skapar med sitt skimmer en byggnad som sticker ut, säger Måns Herner.

Plattorna är producerade med en självrengörande effekt som aktiveras av sol och nederbörd. När den självrengörande reaktionen sker, frigörs samtidigt ett aktivt syre som bryter ner skadliga kväveoxider till nitrater som inte skadar ozonskiktet. Under ett dygn bryter plattorna på fastigheten ner ungefär lika stor mängd skadliga kväveoxider som 100 fordon genererar under samma tid.

Byggnaden har ritats av Horisont Arkitekter i uppdrag av fastighetsägaren Midroc. Totalentreprenör för projekt var Peab.


Specialdesignad glasmosaik

Tillberg Design är inredningsarkitekterna bakom TUI Cruises nya Kryssningsfartyg Mein Schiff 3. Som en del i inredningen har de använt en specialdesignad glasmosaik beställd via Kakeldaxgruppen.

Utmaning

TUI Cruises arbetar med ett tema som de kallar ”tusen färger av blått”. Det är med utgångspunkt i det som Tillberg Design har arbetat med inredningen.

– Redan i ett tidigt skede i processen var vi inne på pärlemor och utifrån det kom vi in på ostron och alla de nyanser som finns i dess skal, berättar Daniel Nerhagen, senior designer och project director på Tillberg Design.

För att pryda entrén till kryssningsfartygets huvudmatsal var designteamet ute efter en väggdekoration. Det var viktigt att både färgerna och mönstret i designen passade ihop med den övriga inredningen. Det var viktigt för designteamet att skapa ett genomgående formspråk i inredningens alla element. Inspirationen var, förutom pärlemor och ostron, även olika organiska havsformer.

Mein Shiff 3 är ett är mycket innovativt kryssningsfartyg med många miljövänliga egenskaper. Särskild uppmärksamhet har fästs vid energieffektivitet och det var viktigt att ta hänsyn till miljöaspekten även i valet av material.

Resultat
En panel av glasmosaik specialdesignades och tillverkades av Vidrepur Glass Mosaic. Mosaiken levererades till varvet i Finland i 33 numrerade delar/ark där det sedan sattes upp. Ett stort detaljarbete som sedan resulterade i de dekorativa tavlorna.

– Det var inga problem att hitta de rätta färgerna till mosaiken i  Kakeldaxgruppens utbud. Vi hittade precis de nyanser av pärlemor, blått och svart som vi var ute efter. Mosaikens mönster och design designades av beställaren. I det här fallet användes en förlaga som inspiration. Mosaikens färger och former arbetades sedan om för att passa ihop med den övriga inredningen.

– De organiska formerna från den övriga inredningen återkommer även i mönstret i glasmosaiken och vi är mycket nöjda med resultatet, säger Daniel Nerhagen.

Hänsyn har tagits till miljöaspekten då glasmosaiken från Vidrepur är tillverkad av upp till 99 procent återvunnet material.

Mein Schiff 3 väger drygt 99,000 ton, är cirka 295 meter lång och 36 meter bred. Fartyget har 1 253 hytter vilket motsvarar 2 506 bäddplatser och sysselsätter en besättning på tusen man. Kryssningarna med fartyget kommer i första hand att äga rum i Europa.


Ett återvunnet kakel passar konceptet Damas

Nyligen öppnade Damas – the capital of taste i Helsingborg.

– Konceptet bygger på mat och produkter från Damaskus som anses vara den äldsta huvudstaden i världen, därför valde vi namnet The capital of taste, berättar Mohanad Badawi som driver Damas.

Utmaning
Den 25 juni invigdes den unika konceptlösningen Damas med restaurang, köttbutik och catering med recept från Syrien. Det var viktigt att lokalerna inreddes med ett material som är både snyggt och praktiskt, eftersom hygienen är väldigt viktig i en restaurang. Valet föll på keramikplattor från Kakeldaxgruppen.
– Vi visste från början att vi ville ha kakel. Vår arkitekt Anki Andersson från Inredo föreslog det och vi höll med om materialvalet, säger Mohanad. Det var också genom Anki han kom i kontakt med John Bergmark från Kakeldaxgruppen.

Resultat
Golvytan på ungefär 170 kvm kaklades med beiga granitkeramikplattor från Rocatile .
– Vi hade andra alternativ, men valde detta eftersom det bestod av återvunnet material.
– Det ser också bra ut och passar in i vårt koncept, berättar Mohanad. Just att keramikplattorna är framtaget på ett hållbart sätt lyfter han som en positiv aspekt, och som den avgörande egenskapen för valet.

Material
Kakelplattorna kommer från den spanska producenten Rocatiles serie Green Living. Rocatiles har ett tydligt miljötänk och produkterna i serien har upp till 80 procent återvunnet material. I Damas lokaler används färgen beige och plattorna består till 40 procent av återvunnet material. Plattorna har måtten 30x60 cm.

Roca Group är involverade i organisationen We are water som arbetar med att främja en hållbar förvaltning av jordens vattenresurser. Att Roca Group fokuserar på miljön uppskattas av Kakeldaxgruppen, som idag primärt arbetar med producenter som kan dokumentera ett tydligt miljötänk, sunda arbetsförhållanden och hållbarhet. Kakeldaxgruppen är också medlemmar i Sweden Green Building Council (SGBC).


Gräddbullar i trendig miljö

När arkitekterna på Tillberg Design snabbt behövde ett golv till Gräddbullerians nya butik i Väla centrum, var det Kakeldaxgruppen som levererade kaklet.

Utmaning
Efter Gräddbullerians framgångar i Malmö utvidgades verksamheten med ytterligare en butik i Väla centrum i Helsingborg. Inredningen i den nya butiken blev densamma som i den första, men ett nytt golv behövdes.
– Utmaningen var att snabbt hitta ett nytt golv som både skulle matcha både butiksinredningen och ytorna i de anslutande lokalerna.
– Det skulle också vara hygieniskt och säkert, förklarar Karin Falk, arkitekten på Tillberg design som gjort inredningen i butikerna.

Resultat
Med hjälp av Kakeldaxgruppens kompetens och utbud kunde ett passande golv snabbt tas fram.
– Kakeldaxgruppen är duktiga på att serva oss och ta fram saker snabbt. De hjälper oss att söka efter produkter med specifika kriterier, säger Karin.

Hela inredningen är specialutformad och Karin Falk har tagit fram allt från logotypen till disken.
– Det är ett helt nytt koncept och jag fick mycket av inspirationen genom att träffa de två drivande personerna som ligger bakom det.
– De ville att det skulle vara fräscht, tydligt och nytt men det var också viktigt att sticka ut och synas i mängden, berättar Karin.

Material
Plattorna som använts kommer från tillverkaren Marazzi och serien Sistem B. De är slitstarka och fungerar därför ypperligt för miljöer som utsätts för tungt slitage så som offentliga miljöer och detaljhandeln. Plattorna kan användas både inomhus och utomhus såväl på vägg som golv vilket möjliggör skapandet av öppna ytor där inomhus- och utomhusmiljö assimileras.
Marazzi är medlem av Green Building Council Italia och deras serie Sistem B innehåller 20 procent återvunnet material.


Nya trappuppgångar i Albydalen

Kakel ger ljusare entréer.

Hyreshusen i Albydalen i Botkyrka, strax söder om Stockholm, byggdes i mitten av 1970-talet. När ingångarna och trapphusen skulle renoveras av Botkyrkabyggen stod Kakeldaxgruppen för kaklet och SandellSandberg stod som arkitekter.

Utmaning
Hyreshusen i Albydalen behövde rustas upp. Entréerna till bostadshusen upplevdes som mörka och ogästvänliga och de boende i området ville se en förändring. Målet var att skapa en ljusare och mer inbjudande känsla än tidigare. För att uppnå det skulle de gamla kakelplattorna inne i trapphusen och utanför entréerna bytas ut.

Arkitekt för projektet var Erik Möller och Daniel Lisskar. Som utgångspunkt ville de ta avstamp i det redan befintliga färgkonceptet i området.
– Alla fasader i Albydalens är uppbyggda av ett fåtal element och kulörer men varje bostadshus är unikt. Det var något vi ville utveckla ytterligare, säger Erik Möller.

Resultatet
Arkitekterna sökte efter ett tåligt material med färger skulle göra trappuppgångarna ljusare. Valet föll på kakel.
– En av anledningarna till varför vi valde kakel är att det ger ett rent och prydligt intryck. Samtidigt har kaklet en glans som reflekterar ljus, till skillnad från målade ytor, säger Erik.

Plattorna från Kakeldaxgruppen som användes var Kho Liang från Mosa i storlek 10x10 centimeter. Plattorna i kollektionen är vita och finns i flera varianter med olika reliefmönster som skapar dynamik. Plattorna passade in i den sjuttiotalsinspirerade miljön och gav en vink till åren då husen byggdes.

Tillsammans med omönstrade plattor skapades ett korsrutigt mönster med en textil karaktär. För att alludera till varje unik bostad skiljer sig mönstret mellan de olika byggnaderna åt.
– Är man observant märker man att alla trappuppgångar har ett exklusivt mönster.
– Efter renoveringen har vi fått mycket positiv feedback från de boende i området och det är självklart väldigt roligt, säger Erik.

Kakel
Royal Mosa Kho Liang 10x10, modeller: 16900, 16904, 16905, 16906


Waterfront Congress Centre och Radisson Blu Hotell

Stockholm Waterfront Congress Centre utgörs av tre byggnader med kongresscenter, hotell och kontor. Arkitekter för kongresscentret var White Arkitekter och RPW Interiors gjorde hotellet. De valde båda att använda keramik från Kakeldaxgruppen.

Utmaning
Stockholm var i behov av en naturlig mötesplats i de centrala delarna av staden. Ett beslut togs om att bygga det som kom att bli Stockholm Waterfront Congress Centre vid Klarabergsviadukten. 

I konferensanläggningen skulle det finnas plats för upp till 3000 kongressdeltagare. Med en sådan mängd besökare var det viktigt för White Arkitekter att hitta ett material som var slitstarkt och lätt att underhålla. Det skulle samtidigt match den övriga interiören och självklart vara estetiskt tilltalande.

Rummen i Hotel Radisson Blu Waterfront inreddes av den Londonbaserade designstudion RPW Interiors. Hotellet skulle hålla en hög standard och arkitekterna var ute efter ett smakfullt och tåligt kakel till badrummen i hotellets sviter. Ett övergripande krav var att byggnaden skulle vara miljöeffektiv och reflektera ett modernt synsätt, vilket även skulle avspeglas i materialvalet. Enligt planen skulle Waterfront Kongresscenter väl uppnå standarden för EU-certifieringen Green Buildning.

Resultatet
Kakeldaxgruppen försåg de offentliga toaletterna och konferensutrymmena i kongresscentret med MOSA Terra Maestricht 216V, i storlek 30x60 cm. En platta som inte bara är tåligt utan även går i linje med miljöprofilen. De smakfullt inredda badrummen i Hotel Radisson Blu Waterfront är även de försedda med Mosa Terra Maestricht 216V, fast i storlek 10x60 cm.

Den nederländska keramiktillverkaren MOSA har en policy som går ut på att, genom hela produktionsledet, använda sig av material och produktionsmetoder som är miljövänliga. De är certifierade enligt Cradle-to-Cradle och i produktionen använder de bara naturligt råmaterial som kan återvinnas. En stor del av plattorna är även tillverkade av återvunnet material, vilket minskar den övergripande naturpåverkan. Idag har Waterfront Kongresscenter dubbel så hög energieffektivitet som kraven för EU-certifieringen Green Buildning.

Plattor
Kongresscentret: Terra Maestricht 216V, storlek 30x60 cm.
Hotellet: Mosa Terra Maestricht 216V, storlek 10x60 cm.

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd