Trendspaning från Cersaie

Stora format, färgglatt och tapetliknande plattor

I slutet av september arrangerades den internationella kakelmässan Cersaie i italienska Bologna, och vi på Kakeldaxgruppen var såklart på plats för att spana in trender och nyheter. På plats fanns 600 utställare som visade keramiska plattor och badrumsmöbler. Nedan redogör vi för de största trenderna på mässan och längst ner på sidan kan du se bilder från respektive trend.

Halvkaklat i olika stilar
Det klassiskt halvkaklade badrummet med sockel och bröstlist fanns i en uppsjö av kulörer, och avslutningslister i olika färger och former ger flexibilitet. Som ett komplement till det klassiska togs det halvkaklade badrummet till en ny nivå med keramiska plattor i kombination med äkta tapet, eller ännu bättre – tapetliknande plattor, som dessutom tål badrummets fukt.

Kakeltapet störst på mässan
Vi såg den som dekor i det halvkaklade badrummet – men kakeltapeten klarar sig minst lika bra på egen hand! Det var den största trenden på årets mässa, med en enorm bredd. Vi såg allt från minimalistiska texturer, former och färger till färgglada växter, geometriska mönster och 3D-strukturer. Dessutom visades plattorna i såväl kök och badrum som vardagsrum och sovrum.

Terrakotta på stark frammarsch
Utöver äkta terrakotta i olika utföranden, är klinkerplattor inspirerade av terrakotta en trend på uppgång. Utöver de klassiska brända tonerna fanns terrakottan glaserad i olika färger, såväl milda pasteller som starka nyanser.

Storformat i hela hemmet
Storleksmässigt dominerade fortfarande de större formaten, med stilar som marmor, sten och metall. Plattorna passar i alla rum, dels traditionellt på golv och vägg, men också som en integrerad del av inredningen och för att bygga utomhusmöbler, bord, sängar, handfat och hyllor.

Hexagoner i alla stilar
Den populära formen visades upp som mosaik, små och stora plattor, olika färger, mönster och ytor – sexkantigt är här för att stanna!

Färger som livar upp
Framför allt grönt, blått och rosa gavs mycket utrymme – och det i alla möjliga nyanser!

Former
Som kontrast till stora format visades mindre, smala och rektangulära plattor i olika färger. Extra stort fokus var det på den populära fiskbensläggningen, likaså fingermosaik som ger ett livfullt intryck.

Inspiration från marockanskt kakel
De marockanska plattorna har på hemmaplan legat lågt i några år, men på mässan flödade denna typ av färgglatt mönstrade plattor. Är det en trend som håller på att bli en klassiker?

Bubblare – plattor utanför boxen
För de som verkligen vill ha något annorlunda, som sticker ut och ger ett personligt intryck, finns uttrycksfulla plattor från kända designers, som exempelvis Versace och Roberto Cavalli.

 

Även om inte alla plattor som visas här finns i vårt utbud, återfinner du många av de trender som visades även hos oss. Storformat är sedan länge ett populärt val, det finns gott om färgglada plattor, hexagoner och mindre plattor utmärkta för fiskbenslägggning. Samtliga plattor i vår webbshop hittar du här.

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd