Så väljer du rätt handdukstork

När det är dags att välja handdukstork finns det några saker som är bra att tänka på. Självklart ska den vara snygg men även saker som utformning, funktion och hur den ska kopplas in påverkar valet av modell.

När handdukstorkarna lanserades på den svenska marknaden var det framförallt den klassiska ”stegen” som erbjöds. Denna modell är fortfarande populär men utbudet har växt och idag är den vertikala modellen med stående rör väldigt populär. Även handdukstorkar med svängbara armar är mycket omtyckta.

Vilken handdukstork som passar bäst i just ditt hem vet bara du, men genom de fyra frågeställningarna nedan guidar vi dig till rätt beslut.

Vilken design och utseende ska handdukstorken ha?

Utseende är inte allt men välj en handdukstork som du tycker om - du kommer att leva med den länge. Våra leverantörer har handdukstorkar i många olika storlekar, bredd och höjd. De finns också i olika färger och modeller med fasta och svängbara bågar. Numera är det populärt att matcha badrumsinredning som exempelvis handdukstorkar, tvättställs- och duschblandare, golvbrunn, krokar med mera i samma yta/material. Från klassisk krom till rostfritt borstat, mässing, mattsvart eller vitt.

Exempel på olika modeller av handdukstorkar

Från klassisk handdukstork med horisontella rör, till vertikala rör, svängbara horisontella rör samt enskilda vertikala rör.

Vilken funktion ska handdukstorken ha?

Är syftet kort och gott torra varma handdukar kan du välja vilken handdukstork som helst. Då fungerar en enklare elversion med låg effekt bra och dessa finns i många utföranden. Handdukstorkar med vertikala rör gör snabbt handdukarna torra, medan de med horisontella rör gör handdukarna genomvarma.

Vill du ha mer än enbart varma handdukar och att handdukstorken även ska fungera som värmekälla finns det lite mer att tänka på. Välj en handdukstork där det är tätt mellan rören och med en effekt på 50-80W/m². En handdukstork kan fungera ungefär som ett element, men om handdukstorken ensam ska stå för uppvärmningen krävs dock att torken har tillräckligt hög effekt och att hemmet har rätt förutsättningar. Börja med att kolla upp husets uppvärmningssystem för att avgöra om en handdukstork kan ge tillräckligt med värme. Om badrummet är stort, ifall det är ovanligt högt i tak, eller att badrummet ligger i källarplan lär golvvärme krävas för att uppnå komfortvärme under vinterhalvåret. Ska handdukstorken värma upp badrummet tillsammans med en annan uppvärmningskälla behöver effekten inte vara lika hög. Oavsett vilken funktion du vill ha har vi modellen för dig!

Hur ska du värma upp handdukstorken?

Vilken typ av värmesystem du har hemma påverkar också valet av handdukstork. Medan vissa modeller kopplas på ett befintligt system med vattenburen värme, värms andra upp med el eller drivs av en kombination av båda. En kort genomgång av de olika alternativen hjälper dig på rätt väg.

  • Vattenburen centralvärme värmer handdukstorken via vattnet i husets befintliga värmesystem. För inkoppling behövs en NH-ventil eller ett ventilset och detta är ett bra alternativ om du ska ersätta ett befintligt element på centralvärmesystemet. Detta innebär billig uppvärmning när systemet är igång men tänk på att en handdukstork som endast är kopplad till centralvärmen inte är varm på sommaren, om du har som vana att stänga av systemet under årets varmare månader.
  • Eldrift genom elpatron ger en snabb och jämn värme. Med hjälp av en termostat regleras värmen mellan 20–60 grader och en frostvakt startar om temperaturen går under 5 grader. Ingen rördragning krävs och anslutningen är dold som standard.
  • Kombidrift innebär den mest omfattande installationen då den kräver både elpatron och ventil för vattnet. I gengäld får du fördelarna från den effektiva och billiga centralvärmen samt möjligheten att snabbt få varma handdukar även när centralvärmen är av.
  • Eldrift genom värmekabel ger också snabb värme men kräver ingen elpatron. Istället värms handdukstorken upp genom en värmekabel som går på insidan. Den kan kopplas in dolt eller med en sladd till ett vanligt eluttag och kallas även Dry Electric. Dessa modeller har i regel lägre effekt, energiförbrukning och pris.

Vilka förutsättningar finns i rummet?

Förutom funktion och uppvärmningssätt kan också badrummets utformning påverka valet av handdukstork. Exempelvis tar vertikala modeller liten plats och passar bra i mindre rum medan de horisontella modellerna gör sig fint i större utrymmen.

Föredrar du en horisontell handdukstork kan den kompletteras med krokar för att få båda funktionerna. Som vi nämnde tidigare torkar de med vertikala rör handdukarna snabbt, medan handdukstorkar med horisontella rör ger dig genomvarma och sköna handdukar.

Tänk också på var rör och elledningar finns i badrummet då dessa kan påverka handdukstorkens placering.

Om ni har fler frågor om handdukstorkar kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er!

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd