Renovera kök - inspiration, tips och råd!
En köksrenovering kan vara ett stort och ett mindre projekt beroende på hur stor del av köket som ska renoveras och om det är ett stort eller litet kök. Är det bara kaklet som ska bytas ut kan man ofta göra jobbet själv, men om hela rummet ska rivas ut och göras om kan det vara bra att ta hjälp. Längre ner hittar du en guide för att själv kakla om.
Planering inför köksrenoveringen
Oavsett om ditt projekt är stort eller litet är det bra att tänka till och planera arbetet ordentligt innan du startar. En bra utgångspunkt är att identifiera vilka förutsättningar köket har och vad man är ute efter för stil. Modernt, klassiskt, lantligt eller annat – varje stil har sina uttryck som kan förstärkas bland annat genom valet av plattor. Även när det kommer till skåp, lådor, luckor, bänkskivor och vitvaror finns det flera val att göra och leverantörer att titta på. Och visst vill man att kökets olika delar ska skapa ett balanserat helhetsintryck. Om du väljer liknande nyanser på plattor och luckor är det viktigt att dubbelkolla så att de faktiskt matchar så som du tänkt, det finns till exempel många nyanser av vitt. Be gärna om en provbit av plattan du är intresserad av för att jämföra, alternativt ta med färgprov på bänkskiva och skåpsluckor när ni kollar på kakel.
Fundera även över hur mycket och vilken typ av förvaring och arbetsyta du behöver och har plats för. Finns det utrymme är en köksö ett både praktiskt och trevligt inslag. Tänk på var i rummet du behöver ha uttag för belysning och köksapparater och vilken typ av elkontakter som passar in stilmässigt. Det finns flera digitala verktyg för att skapa sig en bild av sitt kommande kök. Vår Digitala Plattsättare kan användas för att i 2D-miljö enkelt visualisera olika kombinationer av plattor, luckor, bänkskivor och golv. På så sätt får du en bild av hur köket skulle kunna se ut och hur olika färger och ytskikt passar ihop. I ritverktyget Blueprint kan du planera och rita upp ditt kök i 3D-miljö utefter era specifika mått. Ni kan sedan placera ut allitfrån köksluckor, spis, diskmaskin, kylskåp med mera till kakel och klinker.
Ska du ta hjälp av en plattsättare är det bra att ha framförhållning och boka upp en du trivs med i god tid. Vid köksrenoveringen behövs dessutom ofta en snickare, elektriker och rörmokare – tänk på att se till att de har rätt kompetens och be gärna om referenser. Om hela köket ska göras om och flera hantverkare ska involveras är det viktigt att se till att arbetet utförs i rätt ordning, med rivning, eventuell dragning av ny el, installation av vitvaror och så vidare.
Köksinspiration – olika stilar
Ett tips om inspirationen tryter är att tänka i steg, som en trappa. I köket finns flera delar att hitta ett samspel mellan – till exempel bänkskiva, luckor och ytan däremellan. En ljus del, en mörk del och en mitt emellan ger en bra balans. Faller valet till exempel på en mörk bänkskiva och ljusa luckor, är det snyggt med en mellannyans på plattorna. Naturligtvis finns det mängder av olika stilar att välja mellan eller blanda när det är dags för ett nytt kök. Här presenterar vi några av de återkommande utseendena.
Lantligt kök
Det lantliga och rustika köket känns igen på plattor med en lite nött look eller milda färger som nästan ser lite urblekta ut – som om de varit med länge. Här passar plattor i mindre format, gärna med något oregelbunden yta. Ett annat alternativ är mönstrade plattor, gärna med små blommor eller mjuka, dämpade färger. På golvet passar trä bra in och att då välja träklinker ger ett både stilenligt och tåligt resultat. Till skåpen väljs med fördel spegelluckor eller luckor med pärlspontsmönster, knoppar eller handtag i porslin eller trä kan bli pricken över i. Skapa gärna ett integrerat vitrinskåp med luckor med glas och spröjs.
Modernt kök
I det moderna köket gör sig stora plattor bra, gärna i olika nyanser av grått. Storformat av marmor finns i flera ljusa och fräscha nyanser med olika mönster och bidrar till en modern och lyxig känsla. Stora plattor över diskbänken ger ett stänkskydd som är enkelt att torka av. Ersätt några av väggskåpen med öppna hyllor förväl valda delar av kökets porslin och glas. Låt de skåp som finns kvar få släta köksluckor i nyanser som går ton i ton med bänkskiva och stänkskydd förett enhetligt utseende. I det moderna köket är en rostfri, gärna mattborstad, bänkskiva praktisk.
Industriellt kök
Den lite ruffa industriella stilen utgör en bra bas och passar utmärkt i köket och kan enkelt anpassas till just ditt hem med hjälp av personliga detaljer. Utgå gärna från plattor inspirerade av betong och metall. De finns i såväl ljusa som mörka nyanser och ger en lugn och behaglig känsla på både golv och vägg. Kombinerade industriella plattorna med öppen förvaring, till exempel hyllor istället för skåp med luckor. Välj gärna blandare och tillbehör i mattborstat rostfritt stål, mässing eller mattsvart. Den industriella stilen kan även mjukas upp med personliga inslag och detaljer. Både metall och betong är till exempel väldigt snyggt tillsammans med gröna växter.
Väggkakel för kök
När det är dags att välja kakel finns det många olika vägar att gå. Viktigt att känna till är att det inte finns något speciellt ”kökskakel” – alla sorters kakel, klinker och mosaik kan användas på en köksvägg. Detta kan få det att kännas som att valmöjligheterna nästan blir för många. Däremot har det länge varit vanligt att välja mindre plattor, ofta vita, i format som 7,5x15, 15x15, 10x20 eller 10x30 cm. Detta klassiska val passar till det mesta och är dessutom ganska enkelt att sätta själv. Utöver dessa kan ni se fler exempel på populära plattor till kök här.
På bilden nedan har vi en riktigt klassisk köksplatta - 10x20 cm kakel med fasad kant. Vanligtvis ser man den i vitt satt i halvförband, men på denna bild ser vi den istället i en ljusbeige ton och satt i ett läckert fiskbensmönster.
Ett annat alternativ för köket är storformatsplattor, vilka ger ett stänkskydd med många fördelar. Färre, större plattor är lättare att hålla rent. De är smidiga att torka av och antalet fogar att torka och hålla fräscha blir färre. Stora plattor skapar också ett lugnt uttryck rent visuellt. Utbudet av stora plattor är brett och det finns flera storlekar och utseenden även bland de större formaten, så låt inte måttet mellan köksbänk och överskåp hämma dig. Om skåpstommarna ska bytas i renoveringen kan man redan då ta plattans storlek i beaktning för att hitta bästa möjliga passning mellan skiva och överskåp. Om det behövs kan plattorna såklart även kapas till önskat mått. Här hittar ni exempel på cirka 60x60 cm och 60x120 cm plattor som passar utmärkt som storformat till kök!
Ett annat val som fortfarande är populärt i kök är mosaik över arbetsbänken. Även här finns många val, allt från enfärgade till mönstrade och på andra sätt uttrycksfulla alternativ. Många mosaiker har inslag av glas eller andra blanka, glänsande material som gör sig bra när solen eller annat ljus ligger på.
Oavsett vilket val du gör gäller det att se till helheten; till en färgstark tapet eller spräcklig bänkskiva passar ofta en lugnare platta på väggen för att skapa harmoni. På samma sätt kan ett kraftigare, färgstarkt eller mönstrat alternativ vara just det som behövs för att lyfta ett annars lite platt utseende.
Klinker till köksgolvet
Keramik gör sig inte bara bra på väggar utan passar också utmärkt på köksgolvet. Utbudet av plattor för golv är mycket brett, bland annat finns marmor-, sten-, betong- och trälook. För den som väljer storformat finns det goda chanser att ha samma serie på vägg och golv och på så sätt skapa en enhetlig look men det går såklart lika bra att välja olika plattor för de två ytorna. Klinker och granitkeramik är både snyggt och enkelt att hålla rent, vilket är en stor fördel i ett rum där det är stor risk för skvätt och spill. Ofta räcker det att dammsuga golvet men även våtmoppning är snabbt avklarat. Om ni vill lära er mer om renhållning av kakel, klinker och fogar kan ni göra det här!
Golvvärme är vanligt i badrum och hall men även i kök är det skönt med varma golv, speciellt när man står länge vid köksbänk eller spis. Det finns flera alternativ till hur installationen kan göras, beroende på hur förutsättningarna i köket ser ut. Prata med personalen i våra butiker för rådgivning kring just ditt projekt!
Tips om du ska kakla om köket själv
Är det bara kaklet som ska uppdateras i köket är det ganska enkelt att göra jobbet själv. Det vanligaste är att man tar bort de tidigare plattorna när det är dags att kakla om och i vissa fall behöver det bakomliggande materialet bytas ut och vissa ytor behöver primas. Diskutera gärna just dina förutsättningar med personalen i våra butiker eller med dina hantverkare. Nedan kan du läsa och se en video om de olika stegen från gammalt till nytt kakel. Tänk på att täcka alla omkringliggande ytor med papp eller plast för att skydda dem innan du börjar med arbetet. I videon ser du vår kollega Niklas göra jobbet!
- Bred ut snabbfix tunt och jämnt över det gamla kaklet, använd den plana sidan på fixkammen. Låt torka enligt instruktion på förpackningen. Om ni ska sätta kaklet mot skivmaterial eller betong, prima ytan ett par timmar innan för bästa vidhäftning!
- Mät ut hur många plattor som behövs på längden. Kapa eventuella passbitar till rätt storlek. Om ni är osäker kan du mäta och kapa passbitarna allt eftersom ni vet exakt hur plattorna hamnar.
- Bred ut fix med den taggiga sidan av fixkammen. Kakla den nedre raden först och låt den fungera som stödlinje för resten av väggen. Säkerställ att bänkskivan är rak, med hjälp av ett vattenpass. Fyll på uppåt med resterande plattor. Använd kakelsnöre eller kakelkryss som ett hjälpmedel för att få rättfogbredd och för att hålla plattorna på plats till fixet torkat. För de ytor som är svåra att komma åt med fixkammen sätter du istället fixet på kakelplattan och fäster sedan som vanligt. Mät för att se till att passbitarna passar ordentligt. Låt fixet torka ungefär ett dygn.
- Bred ut fogmassa diagonalt över kaklet med hjälp av en fogbräda. Se till att fogarna blir helt fyllda. Låt torka ungefär 30 minuter, tills fogmassan är yt-torr och redo för tvätt.
- Tvätta kaklet en omgång med en urkramad tvättsvamp och kallt vatten. Byt vatten och tvätta en gång till. Därefter kan du torka en sista omgång med trassel eller en torr trasa. Torka bort överflödigt vatten och vänta till fogmassan torkat upp. För bästa resultat, läs mer om fogar här!
- Avsluta med att sätta en silikonfog i alla skarvytor. Ett tips för att få en jämn fog är att tejpa på köksbänk och kakel. Spraya fogen med en blandning av 1 del diskmedel och 9 delar vatten. Efterdra längs fogen med en spatel som också är doppad i diskmedelslösningen.
Dra bort eventuell maskeringstejp och torka av spill och omkringliggande ytor. Nu är det klart!
Fler tips om du renoverar själv!
- Var noggrann och ha inte för bråttom. Mät noga, och mät igen. Det är inte säkert att alla vinklar runt omkring är raka.
- Behöver du kapa eller ta hål i en platta? Se till att ha rätt verktyg för rätt material för att undvika sprickor, trasiga kanter och för bästa resultat.
- Det finns produkter som bidrar till att hålla fogarna rena och snygga, exempelvis olika typer av premiumfog och fogförsegling. Praktiskt och bra, inte minst i kök där matos är vardag.
Om ni har fler frågor om köksrenovering kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er. Lycka till med ert nya kök!