Klinkers utomhus

Det är både snyggt och praktiskt med frostsäkra plattor utomhus. Användningsområdena är många och de flesta projekten kan man enkelt genomföra själv. Vi är många som gärna tar alla chanser vi får att vara utomhus, speciellt under vår och sommar när solens strålar värmer. Och då är en trivsam uteplats ett stort plus!

Ett bra val utomhus är plattor i granitkeramik, som har många fördelar. För att en platta ska kunna användas utomhus krävs det att den är frostsäker, vilket alla granitkeramikplattor är. Det gör att plattan kan användas på många sätt utomhus – allt från en altan eller uteplats till en trappa eller balkong. Plattorna kan även läggas som en trädgårdsgång eller sättas på fasaden. Frostsäkra plattor är också ett bra val i sommarhuset eller uterummet, som kanske inte är uppvärmt året runt. Då finns det nämligen ingen risk för frostsprängningar.

Att lägga keramiska plattor på uteplatsen har många fördelar. De är tåliga, lätta att hålla rena och kräver inte mycket underhåll. Dessutom finns de i en mängd olika utseenden, vilket du kan se i bildspelet längre ner. Plattor för utomhusbruk kan delas upp i två kategorier: dels vanliga, tunnare plattor omkring 9-10mm som läggs i fix och dels 20mm tjocka plattor som förutom i fix kan läggas i gräs, grus och på justerbara fötter. Längre ner kan du läsa mer om olika typer av installationer.

Klinkers utomhus
Olika användningsområden för 20mm plattor.

Vad är granitkeramik?

Granitkeramik är den svenska benämningen av tätsintrade klinkers med mycket låg vattenabsorption. Plattor av granitkeramik är väldigt tåliga och frostsäkra, vilket gör dem lämpliga både för utomhusbruk och i rum som inte alltid är uppvärmda. Produktionen av dessa plattor har utvecklats mycket de senaste åren och idag finns många naturtrogna utseenden att välja mellan, till exempel betong, trä och olika sorters sten. Plattorna har en slitstark yta, behöver ingen behandling och är lätta att hålla rena.

Halksäkra plattor

Tänk på att välja en halksäker platta när det gäller utomhusbruk. Det finns olika system för att klassificera detta; ett av dem är plattans R-klass, som bedömer halksäkerheten med skor. R9 innebär att plattan är lämplig för inomhusbruk och framförallt i torra utrymmen. För utomhusbruk bör plattan ha klass R11, vilket innebär att den klarar olika väderlek som regn, snö och slask. Det finns även ett system som klassificerar halkskyddet för att gå på plattan med bara fötter. Att plattor har olika halksäkerhet är viktigt att känna till så att rätt platta hamnar på rätt plats, men det är svårt som konsument att känna till de olika systemen. Därför rekommenderar vi att du ber om hjälp i butik eller kontaktar oss för att få hjälp med vilken platta som passar för ditt projekt. Bra att veta dock är att alla 20mm plattor är anpassade för just utomhusbruk och har klassen R11B. Det innebär att de är godkända enligt Europastandard och är halksäkra både med och utan skor. Ni kan läsa mer om plattors olika ytor här!

Att lägga plattor på uteplatsen – olika tillvägagångssätt

Det vanligaste är fortfarande att välja de lite tunnare plattorna och att lägga dem i fix, likt man gör inomhus. Men intresset för de 20mm tjocka plattorna har ökat de senaste åren i takt med att allt fler upptäcker hur smidiga de är att lägga. Och tack vare sin tjocklek och tyngd kan dessa läggas utan fix och på andra underlag än gjuten platta.

Läggning av klassiska frostsäkra plattor
De vanliga, lite tunnare plattorna måste läggas i fix och placeras på en gjuten platta. Är den gjutna ytan för slät sedan tidigare finns inga öppna porer och man kan behöva slipa till den. På så sätt ruggas ytan upp och fixet kan fästa ordentligt. Finns inte tätskikt i själva betongen behöver du komplettera med det, och då krävs tätskikt anpassat för utomhusbruk. Tätskiktet behövs för att hindra att eventuellt vatten tränger in i betongen och gör att den fryser sönder. Plattorna ska läggas med lutning bort från husväggen så att regnvatten kan rinna undan. Det är även viktigt att göra dessa typer av projekt under sommarhalvåret då den genomsnittliga dygnstemperaturen bör ligga mellan 10-20 plusgrader för bästa vidhäftning. Fix och fog får inte härda för fort eller för långsamt, då kan det släppa i längden. Om väderleken spår extrem hetta eller regn de närmsta par dygnen efter plattsättningen bör ytan täckas av en presenning. Hettan kan nämligen få fixen att härda för fort och regn kan få det att härda för långsamt.

När det är dags att lägga plattorna är det viktigt att hela plattan täcks av fix och att inga luftbubblor uppstår mellan plattan och underlaget. Om luftbubblor uppstår finns en risk att plattan spricker vid hög belastning eller att det kommer in vatten som fryser och på så sätt skapar påfrestningar som kan få plattan att släppa. För att säkerställa att det blir rätt ska fix appliceras både på baksidan av plattan och på underlaget. Kontrollera gärna efterhand att mängden fix är tillräcklig genom att lyfta upp någon av plattorna och titta, speciellt om det är en större yta som läggs.

Utomhus är det vanligast med större plattor och då ska plattan inte förskjutas mer än en tredjedel i förhållande till intilliggande platta. Alla plattor är något högre på mitten än i kanterna, vilket kan leda till fogsprång om förskjutningen är för stor. Det innebär att ena plattan är högre än den andra, vilket ger ett mindre snyggt resultat och risken är att man snubblar på plattorna.

Plattor med en tredjedels förskjutning
Större plattor bör max förskjutas en tredjedel för att undvika fogsprång.

Läggning av 20mm plattor

För de tjockare 20mm plattorna behövs ingen gjuten platta som underlag. De kan istället monteras på flera olika sätt och i olika material som grus, sand, gräs eller på justerbara fötter. Är det en mindre uteplats som ska läggas på detta sätt är den grundläggande principen att först planera hur plattorna ska läggas och säkerställa ett bra avstånd mellan dem. Därefter gräver du bort det översta lagret av materialet på platsen, lägger ett lager grus, säkerställer att det är jämnt och placerar ut plattorna. Använd därefter en gummihammare till att slå lätt på plattan för att stabilisera den på underlaget. På en trädgårdsgång eller mindre uteplats är det enkelt att lyfta på plattorna och fylla på med nytt grus för att jämna till om sättningar uppstår efter något år. Är det en större uteplats som ska läggas är det bra att lägga lite mer tid på förarbetet för att säkerställa att underlaget blir stabilt. Ska justerbara fötter används på en gräsmatta kan det till exempel vara bra att gjuta små plattformar just där fötterna ska placeras. Läs mer om läggning på olika underlag i vår broschyr Smarta lösningar för trädgård och uterum eller se instruktionsvideorna nedan.

20mm plattor i fix
De 20 mm tjocka plattorna kan också läggas i fix. Då blir installationen tålig nog att klara tyngden från en bil, och plattorna kan således läggas på till exempel en garageuppfart.

20mm plattor på grus
Finns en befintlig grusyta är det smidigt att lägga 20 mm-plattor i den för extra stabilitet på uteplatsen eller trädgårdsgången. Jämna ut ytan och lägg i plattorna, mellanrummen kan fyllas med dekorativ sten.

20mm plattor på gräs
Gräv bort minst 5 cm gräs där respektive platta ska ligga, fyll botten med ett jämnt lager grus och placera plattan ovanpå gruset. Se till att plattan är tillräckligt försänkt för att undvika snubbelrisk. 

20mm plattor på justerbara fötter
Mät och placera ut fötterna på ytan, antalet fötter som behövs beror på plattornas storlek. Säkerställ att ytan blir jämn, om inte kan du justera fötterna allt eftersom du lägger golvet. Denna lösning möjliggör dessutom dragning av vattenslang, sladdar eller liknande under själva uteplatsen.

Att välja plattor till uteplatsen

Utbudet av utomhusplattor är stort och tack vare den utvecklade tekniken finns det granitkeramikplattor som bland annat ser ut som trä, olika stensorter, betong och marmor. Många serier lanseras idag både som tunnare plattor för inomhusbruk eller i fix utomhus, samt i 20 mm tjocklek för fler alternativ till läggning utomhus. På så sätt kan du enkelt skapa en fin helhet genom att använda samma serie inne och ute. Hitta inspiration i bildspelet nedan!

Tänk på att keramik leder och samlar värme, därför är rekommendationen att välja en relativt ljus platta – speciellt om uteplatsen får mycket sol. En mörk platta kan bli så varm att det är svårt att gå barfota på den. Blir underlaget för varmt kan det också bli problem med fixet, och i värsta fall kan plattan i förlängningen lossna av värmen och temperaturskillnaderna.

Om ni har fler frågor om att lägga klinkers utomhus kan ni besöka någon av våra butiker eller skicka ett mejl till info [at] kakeldaxgruppen.se så hjälper vi er. Lycka till med ert projekt!

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd