Inspiration mönstrat kakel & klinkers

Mönstrade plattor, gärna lite färgglada, har blivit allt mer populärt det senaste. Trenden utgör en tydlig kontrast till vitt, grått och svart som länge varit standardvalet.

När det blir tal om mönstrade plattor är det ofta marrakech, eller marockanskt kakel som det också kallas, som dyker upp. Det karaktäristiska utseendet är uppskattat av många och finns i flera varianter. Men även om namnet antyder det så härstammar stilen faktiskt inte från Marocko. Istället kommer det ursprungligen från England och Frankrike där den här typen av plattor började framställas i mitten av 1800-talet. Kopplingen till Marocko kommer istället från tillverkningen; produktionen flyttades nämligen dit i början av 1900-talet.

Det finns skillnader mellan marockanska klinkers och mönstrade klinkers.  Det som brukar anses som äkta marrakech klinkers utgörs av torrpressande cementplattor där mönstret sitter i själva gjutningen. Dessa cementplattor är vanligtvis porösa och kräver således någon form av impregnering för att undvika missfärgningar, både vid själva sättningen och under åren framöver. De mönstrade plattorna som finns i vårt sortiment är istället glaserade kakel och klinkers med marockanska eller grafiska mönster. Förutom att de är slitstarka och ger ett lika snyggt resultat så är de dessutom helt underhållsfria. Låt dig inspireras av videos och bildspelet av mönstrade plattor nedan!

D_Segni Colore från Marazzi

 

D_Segni Scaglie från Marazzi

 

FS från Peronda

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd