Nyskapande keramikplattor presenterades

Självrengörande och antibakteriella keramikplattor, Italiensk buffé och vinprovning. Det var vad som stod på programmet när Kakeldaxgruppen och Casalgrande Padana samlade Liljewalls arkitekter.

Kvällen inleddes med en föreläsning av Paolo Filippini från Casalgrande Padana om den nya produktserien Bios Ceramics. I sortimentet ingår Bios Self cleaning, självrengörande plattor för utomhusbruk och Bios Antibacterial, antibakteriella plattor för inomhusbruk. Ytorna samverkar med miljön för att skapa ett antal kemiska och biologiska processer. Dessa utlöser en självrengöring av ytorna, har en antibakteriell effekt och bidrar till att förbättra kvaliteten på den mikromiljö där keramiken är installerad.

Självrengöring av fasader
Self Cleaning är till för utomhusbruk och passar framförallt till husfasader i stadsmiljö. Den är effektiv mot smuts som avgaser, damm och pollen. Problematik som annars både är tidskrävande och kostsamt att komma till rätta med. Plattan reagerar tillsammans med UV-strålarna i solen och löser upp den smuts som vanligtvis fastnar på fasaden och sköljs sedan bort av regnvattnet.

– Det är inte mycket solljus som behövs och det fungerar lika bra på husets alla sidor.
– Ett problem som kan förekomma i vissa klimat är om det regnar för lite men det bör inte bli något problem i Sverige, säger Paolo Filippini.

En positiv bieffekt har visat sig vara att plattorna inte bara renar sig själva utan också luften i dess direkta närhet. Per-Henrik Johansson, vd på Liljewall arkitekter, var en av de som medverkade under kvällen.
– Det låter väldigt intressant att plattorna är självrenande men framförallt att de producerar syre.
– Otroligt att en yta på 150 kvm kan rena lika mycket luft som en yta stor som en fotbollsplan fylld med skog, säger Per-Henrik Johansson.

Antibakteriella inomhusmiljöer
Bios Antibacterial används för inomhusbruk och är som namnet avslöjar antibakteriella. Produkten passar bra i miljöer som sjukhus, skolor och andra offentliga miljöer. Det som tillsätts för att döda bakterierna är en liten mängd silver. Silvret är giftigt för bakterier men inte för människor. För att få benämnas som antibakteriell måste en produkt fungera i 90 % av fallen men Biosplattan fungerar i 99,9 %.
– Simhallar och badhus är något som vi arbetar mycket med där jag kan se ett användningsområde för Bios antibacterial, säger Per-Henrik Johansson.

En annan fördel är att plattorna hjälper till att neutralisera dålig lukt. Detta gör att den passar mycket bra för bruk på exempelvis offentliga toaletter.
– Det är bakterierna som skapar dålig lukt och plattorna hjälper till att ta död på dem och på så sätt även den dåliga lukten, förklarar Paolo Filippini.
Efter föreläsningen bjöds det på en Italiensk buffé med delikatesser medtagna av Paolo Filippini direkt från Italien. Självklart var maten upplagd på kakelplattor. Björn Kallenberg, som tidigare arbetet på Stigs Kakel, höll under maten i en vinprovning.

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd