Grönt kakel för miljövänliga hus

Allt fler byggföretag certifierar idag sina projekt enligt den svenska miljöklassningen miljöbyggnad. Det innebär att ett stort fokus läggs på energihushållning, en hälsosam inomhusmiljö och medvetna materialval. Höga krav ställs därför på de underleverantörer som ska tillhandahålla byggmaterialet.

Miljöhus byggs både ur en hälsosynpunkt och för ett hållbart samhälle. Materialen som används ska vara fria från giftiga kemikalier och kunna demonteras vid rivning och återanvändas. Som en av Sveriges ledande kakelleverantörer tar Kakeldaxgruppen sitt ansvar i ledet och erbjuder ett utbud av miljövänligt kakel.
– Till keramiska plattor har tillverkarna länge använt exempelvis bly, kvicksilver och kadmium för att få starka färger. Idag importeras mycket plattor från låglöneländer och det är svårt att veta vad de innehåller eller vilken resa de har varit med om innan folk sätter in dem i sina hem. Ett vitt kakel betyder inte alltid ett vitt samvete, berättar John Bergmark, på Kakeldaxgruppen.

Ställer krav på tillverkaren
Byggbranschen såväl som privatpersoner har börjat ställa krav på leverantörer och återförsäljare, och dokumentation krävs för det material som används till miljöklassade bostäder. Många återförsäljare har dock svårt att få fram den information som efterfrågas.

Som enda kakelleverantör i Sverige är Kakeldaxgruppen med i Sweden Green Building Council, som arbetar för att öka medvetenheten om miljövänliga alternativ och energieffektivisering. Samtidigt har de satt upp en rad interna miljömål och arbetar just nu fram en tydligare miljöpolicy.

– Vi har satt som mål att vara branschledande inom det här området i Sverige. Kan inte våra tillverkare tillhandahålla dokumentation om tillverkningen och innehållet i varorna så får de vara beredda på att vi slutar köpa in deras varor, förklarar John.
– Det är minst lika viktigt att väga in hur de sociala faktorerna ser ut hos producenten samt var fabriken ligger och hur dess miljöpåverkan ser ut.

Kakeldaxgruppen vill kunna erbjuda såväl arkitekter som beställare gröna alternativ som ytskikt, men ser även en stor potential i att erbjuda en keramisk lösning på fasader, som kan ge värdefulla tillskott i certifieringsprocessen. En keramisk platta har ju utmärkta energivärden, är slitstark samt medför många designmöjligheter.

Energikrävande tillverkning
Tillverkningsprocessen vid framställningen av keramiska plattor är energikrävande, men det finns åtgärder att ta till för att minska miljöbelastningen.
– Det används mycket vatten i tillverkningsprocessen av kakel så producenterna ska helst försöka jobba med slutna kretslopp. Det minskar användningen av vatten vid produktionen.
– Sen har vi energiaspekten. Brännugnarna går på 1000-1500 grader, så de ska helst använda grön el som håller nere koldioxidutsläppen, berättar John.

Just nu håller Kakeldaxgruppen på att fasa ut producenter som inte håller måtten gällande tillverkning och leverans. Idag arbetar företaget främst med aktörer inom Europa. Där är det lättare att följa tillverkningen samtidigt som sträckan som kaklet behöver fraktas minskar. Den största delen av företagets import sker via järnväg genom Europa och sedan distribueras det mellan butikerna med utvalda speditionsföretag.

Tummar aldrig på kvaliteten
Ett nytt badrum, ett kök eller en uteplats är för många en stor och långsiktig investering. Det är därför viktigt att materialet håller länge. Då kvaliteten på kakel skiljer sig är det betydelsefullt för konsumenten att veta att leverantören håller en hög standard. Ett billigare kakel kan ibland vara ytbehandlat med en tunn och bristfällig glasyr och vissa plattor suger åt sig vatten vilket över tid ger glasyren en grå yta.

Att behöva byta kakel är inte bara omständligt och dyrt utan också miljöbelastande eftersom kakel utan tydlig miljödokumentation är svårt att återanvända då man inte vet vad som finns i plattan och bruket. Men idag finns alternativ.
-Vi kan idag exempelvis erbjuda ”Green Tiles” som är tillverkade med upp till 80 procent återanvänt material. Plattorna fungerar både utomhus och inomhus och är ett mycket uppskattat tillskott i vår produktportfölj av gröna alternativ, berättar John avslutningsvis.

 

Välkommen till någon av våra butiker: Stigs kakel, Kakeldax och Kakelcentralen - Med tillhörande Proffsbutiker

PriceRunner Köpskydd